Wat is een flextarief?
Een flextarief is een energietarief die per dag en per uur verschilt en gebaseerd is op de inkoopprijzen van energie op de stroom- en gasbeurs. Het tarief voor stroom is elk uur anders en die van gas verschilt elke 24 uur. Met een flextarief kunt u inspelen op de voordeligste stroom- en gasprijzen door dagelijks uw verbruik af te stemmen op de verschillende tarieven. Op deze manier kunt u uw energierekening verlagen en de opbrengst van zonne energie maximaliseren. De tarieven zijn 24 uur van tevoren inzichtelijk.
Welke energieleveranciers bieden flextarieven?
Nog niet alle energieleveranciers bieden flexibele tarieven aan. Energieleveranciers mogen namelijk zelf bepalen wat voor tarieven ze consumenten aanbieden. Tot nu toe bieden alleen Edmij, easyEnergy, EnergyZero en NieuweStroom de flexibele tarieven aan. Deze leveranciers rekenen of echt de beursprijzen een op een door aan de verbruiker óf berekenen nog een vaste opslag op het tarief.
Wat zijn de voordelen van flexibele energietarieven?
- U heeft de mogelijkheid om altijd de voordeligste tarieven per dag/per uur te gebruiken.
- U betaalt de beursprijs voor stroom en gas.
- U ontvangt energie tegen de beursprijs.
- De beursprijs is openbaar, dus controle is mogelijk.
- Alle klanten betalen hetzelfde tarief, ongeacht hoelang zij al klant zijn.
- Het tarief is altijd helder zonder dat welkomstbonussen het beeld vertroebelen.
Wat zijn de nadelen van flexibele energietarieven?
- Een contract met flexibele tarieven is niet af te sluiten zonder een slimme meter.
- U ontvangt nooit een welkomstkorting. Zo’n korting kan de energierekening lager maken.
- U betaalt relatief hoge vaste leveringskosten. Om te besparen moet u dan dus wel afnemen tegen gunstige energietarieven.
- Een flexcontract kan u meer tijd kosten dan je wilt: als u een contract heeft met flexibele tarieven, kan het zijn dat u erg veel bezig bent met het controleren van de energietarieven.
- De ‘moeite-besparing’-verhouding is het in sommige gevallen niet waard. Deze dynamische tarieven zijn vooral gunstig als u bereid bent om je energieverbruik aan te passen op de tarieven.
- Als de tarieven minder gunstig zijn op momenten dat u energie afneemt, kan het zijn dat u alleen maar een hogere energierekening hebt door deze tarieven.
Heeft men een slimme meter nodig voor flexibele tarieven?
Om een energiecontract met flexibele energietarieven af te kunnen sluiten, heeft u als consument wel een slimme meter nodig. Bij bijna de helft van alle huishoudens in Nederland is inmiddels een slimme meter geïnstalleerd. Zo’n slimme meter meet elke dag de verbruiksgegevens en kan deze ophalen, verwerken, inzichtelijk maken en naar de netbeheerder sturen. In combinatie met de flexibele energietarieven kunt u elke dag energie proberen te gebruiken op de momenten dat de tarieven het laagst zijn.